Dhanvantri Jayanti, ook wel Dhanteras genoemd, wordt op verschillinde manieren gevierd door de verschillende Hindoe gemeenschappen. Het is ter ere van Dhanvantri, de geneesheer van de Devta’s, die de schepper is van de Ayurveda. Tijdens de Sagar Manthan (het karnen van de Oceaan door de Devta’s, waar de elementen die het universum vormen uit de Oceaan werd gehaald), verscheen hij uit de Oceaan met het levenselixir (Amrit). Amrit is datgene dat het universum in gang houdt en ervoor zorgt dat de Devta’s kunnen blijven voortbestaan. In vele verhalen wordt Dhanvantri ook gezien als incarnatie van Vishnu Bhagvaan, omdat hij de Goddelijke kennis over de natuur bezat en het aan de mensheid schonk om het toe te passen om hun eigen elixirs en medicijnen te maken.

 

Dhanvantri wordt afgebeeld met een kruik waarin de levenselixir Amrit in zit.

 

Vele Ayurvedische geleerden zullen op deze dag Dhanvantri eren door een diya aan te maken. Dit vindt twee dagen voor Divali plaats. Aangezien Lakshmi Mata ook voor gezondheid staat, wordt zij deze dag ook vereerd.

De rituelen en vieringen verschillen van streek tot streek, maar bestaat globaal uit het volgende:

Familie bijeenkomst
Alle familie leden bezoeken het voorouderlijk huis op Dhanteras. Groot ouders, ouders verwelkomen zonen, dochters en kleinkinderen die vanuit de verschillende streken terugkomen.

 

rangoli

Verwelkoming van Lakshmi Mata
Lakshmi Mata wordt in de meeste streken in de avond verwelkomt. De deuren worden versierd met Rangoli en kleine voetstappen van Lakshmi Mata wordt getekend in vermilioen om haar aankomst te symboliseren. Liederen ter ere van Lakshmi Mata wordt in de avond gezongen, en zoetigheden worden aan Mata geofferd.

Aarden Diya’s in de avond
Aarden diya’s worden tijdens de schemering aangestoken om de natuur te danken voor het gezonde voedsel dat wij hebben gehad. Dat ons lichaam gezond mag blijven en dat wij gezonde voeding kunnen blijven nuttigen welke ons lichamelijk maar ook spiritueel zal voeden.

Verwennen van huisdieren
Huisdieren worden in vele regio’s verwend. Ze worden gewassen en krijgen lekker eten. De gedachte hierachter is dat gezonde dieren ook geen ziektes kunnen verspreiden.

Drijvende lampen
Lampen worden namens de gehele familie en de voorouders aangestoken en drijvend in een rivier of meer geplaatst. Dit wordt deepdaan genoemd. Het verschil met het aansteken van diya’s is, dat diya’s binnen en rond het huis worden geplaatst, terwijl bij deepdaan diya’s worden weggeven en bij bomen of in water worden geplaatst.

Een diya in de keuken
Omdat de gezondheid start bij goed voedsel maakt men in de keuken een diya aan ter ere van Dhanvantri. Wij danken hem voor de goede gezondheid en vragen hem dat het voedsel dat wij prepareren en nuttigen in huis ons goede gezondheid zal blijven geven.