Lakshmi Puja DivaliDivali heeft een rijke achtergrond met vele katha’s (verhalen) die uitleggen hoeveel verschillende gebeurtenissen worden herdacht tijdens deze feest periode. Het verhaal van hoe Krishna Bhagvaan de demooon Narkasur versloeg; Het verhaal dat Lakshmi Mata tijdens de Sagar Manthan verscheen; Of het verhaal dat Dhanvantri de Amrit (levenselixir) aan de Devta’s schonk.
Maar wat hebben deze gebeurtenissen te maken met het heden en met ons leven?

Zij dienen als inspiratie zodat wij ons leven, nu duizenden jaren later, kunnen verbeteren en verrijken. Net zoals Krishna Bhagvaan de demoon Narkasur, die gedreven werd door de emoties, woede, haat en jaloezie versloeg, zo moeten wij onze innerlijke demonen overwinnen, zodat wij dichter bij de leer die Krishna Bhagvaan verkondigd in de Bhagavad Gita kunnen leven.
Om de levenselixir van de natuur te mogen ontvangen, moeten wij de principes van de Ayurveda die door Dhanvantri waren gegeven toepassen in de eet en leefgewoonten die de gezondheid en levensduur beïnvloeden. Om Lakshmi mata in ons leven te ontvangen als geluk, liefde, gezondheid en voorspoed, moeten wij ook stijgen uit de innerlijke duisternis, en het verlichten met kennis en wijsheid.

Happy-diwali-messages-with-imagesHet vieren van Divali geeft ons een kans om weer de connectie te maken met ons innerlijke en daardoor verbonden te zijn met een ieder en ook met God die in ons allemaal aanwezig is. Door innerlijke en uiterlijke reinheid na te streven proberen wij ons leven en dat van anderen te verbeteren. Deze boodschap is universeel en stijgt boven ras, cultuur, nationaliteit en zelfs religie. De boodschap van Divali geldt voor een ieder: vind het licht in jezelf, en wordt het licht in het leven van anderen zodat je met z’n allen de wereld kunt verlichten.

Hoewel deze boodschap wordt benadrukt tijdens deze periode van het jaar, is het de bedoeling om deze boodschap altijd in ons hart te dragen zodat het iedere dag Divali kan zijn voor ons.