blue-moon-101119-02Een blauwe maan is de tweede volle maan in de zelfde maand. Dit betekent niet dat de maan een blauwe kleur krijgt, maar betekent wel dat het zeldzaam is volgens het huidige kalender systeem. Een blauwe maan gebeurt gemiddeld iedere 2 jaar en 8 maanden (2.7 jaar). In zeldzame gevallen komen er zelfs twee blauwe manen in een jaar voor. In de 21ste eeuw gebeurt dat drie maal, namelijk in 2018, 2037 en 2094. Dit jaar vindt er een blauwe maan plaats op 31 juli. De vorige blauwe maan hadden wij op 31 augustus 2012 en de volgende blauwe maan hebben wij pas weer op 31 januari 2018.

Wat de blauwe maan van 31 juli bijzonder maakt voor Hindoes is dat deze valt op de dag van Guru Purnima. Het is de dag waarop zowel Maharishi Krishna Dvaypayan Vyas wordt herdacht als een van de belangrijke bijdragers aan de grote bibliotheek van Hindoe heilige geschriften en ook de lijn van de Guru-Shisya traditie (Spirituele leeraar-leerling relatie) wordt herdacht. Het is dank zij deze traditie dat Sanatan Dharm over duizenden jaren de tand des tijds heeft kunnen trotseren, ongeacht of er geen schrift was, oorlog, hongersnood of zelfs natuur rampen. De onafgebroken overleveringen van leraar op leerling hebben ervoor gezorgd dat de spirituele tradities tot op de dag van vandaag beschikbaar zijn voor de mensheid en niet verloren zijn gegaan in de geschiedenis.

MeditationDe volle maan heeft invloed op zowel lichaam en geest van mensen. Dit is waarom vele mensen moeite hebben om bijvoorbeeld te slapen tijdens de volle maan. De Hindoe geschriften leren dat dit de ideale tijd is om te mediteren op gedachten en emoties die naar boven komen.

Tijdens Guru Purnima is deze zelfreflectie zelfs beter. Omdat de Guru-Shisya leer bestaat voor de spirituele progressie van de ziel, is het de ideale tijd om te reflecteren op de innerlijke emoties en huidige staat van de spirituele groei. De beste manier om uit te stippelen wat nog onafgemaakt is en waar wij nog aan moeten werken in ons leven, is om een inventaris te doen van onze spirituele, mentale en emotionele staat.