Op de volle maan van de Hindoe maand Vaisakha wordt Budha Purnima / Budha Jayanti gevierd. In 2014 valt dit op 14 mei. Het is 2556 jaar geleden dat Gautama Budha werd geboren. Zijn naam was Sidharta Gautama. Hij werd een spirituele leider wiens visie uiteindelijk de basis werd voor een nieuw religie.

Volgens historici werd hij geboren in Lumbini, Nepal en overleed hij op 80 jarige leeftijd in Kushinagar, Uttar Pradesh. Voor Budhisten is Bodh Gaya een van de meest heilige plaatsen. Het is de plaats waar hij verlichting bereikte. Sarnath is de plaats waar hij de Dharm begon te propageren.

In Noord-India wordt Budha gezien als de negende avatar van Vishnu Bhagvaan. Een avatar na Krishna Bhagvaan en voor Kalki. Maar in Zuid-India wordt Budha niet gezien als een avatar maar hooguit een spirituele leider. Daar wordt Balrama gezien als de 8ste avatar van Vishnu Bhagvaan en Krishna Bhagvaan als de negende avatar. Budhisten zelf geloven niet dat Budha een avatar was van Vishnu Bhagvaan, maar dat komt deels door hun visie over het concept van Bhagvaan.

Hoe dan ook, de leringen van Budha hebben vele Hindoe principes en filosofieën als basis. Deze ideeën hebben niet alleen invloed gehad op de ontwikkeling van India, maar ook de ontwikkeling van de rest van Azië en heeft nu ook effect op miljoenen mensen levens in het westen.

 

budha-happy