muhammed-Akhlaq

(Express photo by Gajendra Yadav)

Op 30 september haalde het nieuws de internationale media dat in Bisara, India (ongeveer 25 km van New-Delhi) de boer Muhammad Akhlaq (52) werd aangevallen door een groep van ongeveer 50-60 mensen. Hij overleed aan zijn verwondingen en zijn zoon ligt nog in kritieke toestand. Waarom? Omdat er geruchten waren dat Muhammad Akhlaq rundvlees in zijn koelkast had.

Volgens huidige rapporten werden er geruchten verspreid dat Akhlaq koeien slachtte, daar er koeien waren verdwenen van een aantal dorpelingen tijdens de Islamitische feestdag Eid al-Adah. Deze geruchten werden verder verspreid tussen de dorpelingen die een menigte vormden voor Akhlaq’s huis. De menigte stormde het huis binnen sleepten hem en zijn zoon naar buiten en begonnen met stokken en stenen op hun in te slaan. In het ziekenhuis werd hij kort daarna dood verklaard.

Op dit moment zijn er slechts 8 mensen van de menigte gearresteerd. De broer van Aqklaq, Jan Mohammad Saifi, zei dat zij als familie geen rundvlees eten. Vele Moslims in India eten geiten- of schapenvlees en vermijden rund. Toch werd de familie beschuldigd door een lokale Hindoe groep. Volgens Saifi werden mensen aangezet tot haat door deze groep. “Zij declareerden dat onze familie een koe had geslacht en dat heeft ze aangezet om ons huis te bestormen”, zei Saifi.

Het ergste van deze zaak is dat het heel waarschijnlijk is dat het allemaal een leugen was en dat de familie hooguit schapenvlees in huis had.

Stichting SanatanDharm.net veroordeelt deze daad ten zeerste. Het is zo dat de koe als een bijzonder dier wordt beschouwd binnen de Hindoe traditie. Maar het Hindoeïsme acht alle leven als heilig en een manifestatie van het Goddelijke. De menselijke vorm wordt notabene gezien als de mooiste manifestatie van het Goddelijke op de Aarde.

Met deze daad hebben de mensen die pretenden het Hindoeïsme hoog in het vaandel te houden belangrijke spirituele waarden van het Hindoeïsme opzij gezet.

Het leven is heilig
Al het leven is heilig. Ook die van Muhammad Akhlaq die een gezin te verzorgen had. Een mens doden voor een dier dat al dood is, is geen vertoon van menselijkheid zoals het Hindoeïsme menselijkheid definieert.

Eenheid in verscheidenheid
Hoewel het vegetarisme wordt aangeraden in het Hindoeïsme is het niet de plaats van Hindoes om het leven van anders denkenden te beroven, of een andere religie heeft. Verschillende mensen met verschillende denkwijzen vormen een gemeenschap. Het kwaad of gekwetst worden op hoe een ander kiest om zijn/haar leven te leiden zonder dat er materiele of spirituele schade wordt verricht aan anderen is een teken van gebrek aan besef van de vedische leer over vrijheid, verscheidenheid en eenheid.

Licht spreid je door zelf te stralen
Het principe van het delen van het licht wordt benadrukt tijdens Divali (het lichtjes feest). Het is alleen mogelijk om het licht te delen als het al schijnt in de persoon zelf. Eisen van een ander om verlicht te zijn terwijl je zelf de principes niet hanteert is hypocriet.

Eerst evalueren en dan oordelen
De Upnishads zeggen dat je als Hindoe op onderzoek moet uitgaan voor je een beslissing neemt of een oordeel uitspreekt. Zeker als het gaat om een onomkeerbare beslissing is het belangrijk om met kalmte, liefde en respect voor de Dharm onderzoek te doen.

De Dharm wordt gedeeld door kennis verspreiding niet door hinsa (geweld)
De principes van het Hindoeïsme worden verspreid door het delen van kennis in woord (spreken) en daad (zelf uitvoeren). Niet door te eisen, en zeker niet door anderen onder druk te zetten. Ook is het de vrije keuze van een ander om het te accepteren of te verwerpen.

Door van een ander mens te eisen dat hij geen dier, in dit geval een koe, mag doden, maar in het proces een mens, op een notabene laffe manier, aanvallen en doden kan nooit goedgekeurd worden met Hindoe principes.

Wij hopen dat de gemeenschap van het dorp Bisara zal kunnen helen van dit incident en dat de geleerden in staat zullen zijn om de mensen op de juiste pad te brengen.

 

Bronnen: