veranderingDe Shastras leren dat er maar één constante is in dit heelal en dat is verandering. Alles blijft veranderen en dat is niet voor niets. Zonder verandering is er geen groei. Daarom leren de shastras dat wij mensen verandering moeten omarmen en beseffen dat het allemaal gebeurt om een reden; spirituele groei.

De Bhagvad Gita leert ons dat alles wat vandaag is, gisteren niet was, en morgen ook niet zal zijn. Wat wij hebben zullen wij morgen niet hebben. Mensen, toestanden, gedachten, emoties en denkwijzen komen en gaan. Het leven stopt voor niemand. Rust kan op ieder moment veranderen in chaos, en chaos kan op ieder moment veranderen in rust.

Ons leven kan in één seconde van koers veranderen. Een onbewuste keuze kan heel ons wereld op z’n kop zetten. Het leven is dynamisch en om te overleven is het van belang om ook dynamisch te zijn.

De Gita leert dat innerlijke rust ons de kracht geeft om flexibel te zijn, terwijl angst en ego ervoor zorgen dat wij star blijven. Wij zijn geneigd om te blijven in onze comfort zone. Maar deze wereld zorgt ervoor dat wij niet star kunnen blijven. De wereld is zo veranderlijk dat wij uiteindelijk geen keuze hebben dan te beseffen dat geluk komt uit het waarderen van wat wij nu hebben en het besef dat het morgen helemaal anders kan zijn.

verandering