adi-shankaracharyaAdi Shankaracharya Jatyanti wordt gevierd op de vijfde dag van de lichte maanhelft van de Hindu maand Vaisakhya. In 2014 valt dit op 4 mei.

Adi Shankaracharya wordt gezien als de redder van Sanatan Dharm. Dank zij hem werd Sanatan Dharm gered uit het ritualisme dat heerste over het land. Het was een tijd waar rituelen niet meer een middel waren om een mens te dienen in zijn spirituele oefeningen maar eerder een doel waren geworden. De focus lag niet meer op de Dharm of spiritualiteit. Het was belangrijker hoe veel rituelen iemand deed dank hoe iemand leefde of dacht. De spirituele kant van de heilige rituelen vervaagden tot gedachteloze rituelen die voor prestige in de maatschappij moesten zorgen.

Het was een tijd van spirituele depressie. De Dharm was in duisternis. Waarheden uit de geschriften werden verdraaid. Cultuur werd de norm en moraliteit werd niet meer gebaseerd op de Dharm maar eerder om wat het cultuur op dat moment goed vond. Er was chaos en verwarring voor de mensen die richting zochten in een spiritueel bestaan.

Shankaracharya redde de mensen door middel van de wijsheid van de Upnishads. Zijn leringen en gedichten worden tot heden gezongen. En veel van zijn geschreven odes aan God worden tot heden gebruikt in ceremonies en religieuze diensten.

Vele geleerden geloven dat Sanatan Dharm niet zou bestaan, of dat het spirituele van Sanatan Dharm verloren zou zijn gegaan als Adi Shankaracharya niet had geleefd.