Op 4 mei vindt zich in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Hier worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdacht. Uit solidariteit met het leed van mensen over de hele wereld wordt op deze dag de slachtoffers van alle oorlogen herdacht.

Op 5 mei vieren wij de bevrijding van Nederland van de occupatie van het Nazi regime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een dag die alle bevolkingsgroepen die verbonden zijn aan Nederland raakt.

Hindoes over de hele wereld kunnen meevoelen met deze belangrijke dagen van Nederland. Hindoes hebben vele invasies en genocides moeten doorstaan. Het vechten om bestaansrecht, het recht voor behoud van religie en het behoud van vrijheden herinneren vele Hindoes heel goed. Het feit dat wij er zijn hebben wij te danken aan de opofferingen van miljoenen mensen voor ons. De mogelijkheid om te leren van de filosofische wijsheden die het Hindoeïsme biedt hebben wij te danken aan allen die alles hebben gedaan om het in leven te houden.

Dus wanneer wij Hindoes zien dat Nederlanders 4 en 5 mei herdenken, dan voelen wij ons solidair met de opofferingen die zij en hun voorouders hebben moeten maken om in vrijheid nog te mogen bestaan. Tegelijkertijd willen wij niet dat de geschiedenis zich herhaalt voor toekomstige generaties. Daarom moeten wij waken over de vrijheden die, hoewel vaak voor lief genomen door jongere generaties, niet zomaar zijn ontstaan.

Flying Eagle

De vrijheid van meningsuiting waar mensen niet bang hoeven te zijn om gestraft te worden voor hun ideeën. Een open maatschappij waar ideologieën gediscussieerd maar ook bekritiseerd kunnen worden zonder vervolging. Dat mensen zonder onderdrukking kunnen leven en door hun eigen arbeid hun eigen geluk mogen opzoeken. En het hebben van eigendommen die niet van het een op het ander moment afgepakt kunnen worden, zijn vrijheden die velen voor lief nemen.

Het is aan ons om deze vrijheden te beschermen tegen ideologieën, en politiek-economische omstandigheden die deze vrijheden in gevaar brengen. De opofferingen van de vorige generaties zijn te groot geweest. De beste manier om die opofferingen te eren is ervoor te zorgen dat de geschiedenis zich niet zal herhalen.

Weten wat onze vrijheden zijn, weten wat deze vrijheden kunnen schaden en er alles aan doen om deze vrijheden te beschermen is de Dharm van iedere bewuste vrije mens. Op 4 en 5 mei feliciteren wij Hindoes de Nederlandse bevolking waar wij ook deel van zijn en eren met hun de opofferingen van de miljoenen nobelen die ons bestaansrecht hebben gegeven.